DEN LILLE RØDE TROLD


2015.02.22

Venskab er gult


af Steffen Larsen i Politiken


Billedbog. Dorte Karrebæk:

Den lille røde trold . Gyldendal

♥♥♥♥♥

Så udkom verdens korteste bog! Det er naturligvis Dorte Karrebæk, der har tegnet og skrevet den, og den fortæller om en lille rød trold, der mister sin fine blå bold, mens den er ude i den grønne skov og lege sammen med den gule snegl. Og så handler den om, hvorledes den lille røde trold får en ny bold. Den er ganske vist ikke blå, men den er gul, og den kan tale.

Den lille røde trold’ er nok også verdens mindste bog. Den er lige til at have i en lille hånd eller en madkasse. Den kan ligge under hovedpuden eller i fodenden sammen med katten, og den lyser af rarhed, så du kan finde den, også når det er mørkt.


Det er blevet Dorthe Karrebæks nye tonefald at sprede kloge tanker i klare, runde former. Om katteliv og kaninliv. Det har også været nogle turbulente år for tegneren, hvor hun sammen med Oscar K. alias Ole Dalgaard gennemsøgte terrænet for tabuer og fandt ting som pædofili, børnebedemænd, medlidenhedsdrab, kz-lejre og en Jesus uden stråleglans.


Men nu har piben fået en anden lyd og bolden en anden farve. Venskab er gult.

 

2016.07.22

Karrebæk har skabt en fin lille hjertevarm historie, der kan læses med de yngste og lidt ældre børn med både didaktisk, æstetisk og rekreativt formål for øje.


Af Maria Seebach på bogbotten.dk


Den lille røde trold møder den lille gule snegl i den store grønne skov. Sneglen låner troldens fine blå bold – og pludselig er bolden væk.


De leder og leder og trolden er ulykkelig.


Heldigvis viser det sig, at man kan finde andet og mere end en bold, når man leder i skoven.


Karrebæks venlige og udtryksfulde akvareller kompletterer den simple tekst udmærket.


Vi præsenteres for seks farver i både ord og billede, uden at det bliver påtrængende; teksten bruger en eventyrlig fortællestil, der fungerer rigtig godt til formålet:


En dag gik den lille røde trold ud i den store grønne skov. Der mødte han den lille gule snegl.


For de lidt større læsere lægges der op til en snak om, hvad det vil sige at ‘passe på’ noget – og om, hvad venskab og tilgivelse betyder, mens der for de yngste er masser af detaljer at få øje på i skoven.

Double-click here to add your own text.