2023.02.06


Lektørudtalelse af Mette Rabæk Poulsen


Sød og sjov billedbog om de forhindringer og misforståelser, der opstår, når man tror, man ser noget, der i virkeligheden er noget ganske andet. Hugo og Holger er et umage par, men med en stor kærlighed til hinanden. De stemningsfulde illustrationer er trykt på lækkert mat papir, der fuldender det kunstneriske udtryk.


Anbefales til folkebiblioteker.


2022.12.02

Weekendavisen


TRÆNGER MAN TIL en pause fra den sentimentale juledyrkelse, kan man vende sig mod Oscar K. og Teddy Kristiansens billedbog Hugo & Holger og den afskyelige snemand. Bogen er femte bind i serien om den bebrillede dreng Hugo og hans tøjhund Holger, som i virkeligheden (altså på billederne) er en elefant. Det lille trick, hvor det læsende barn via illustrationerne bliver klogere end hovedpersonen, er altid virkningsfuldt.

I historien om den afskyelige snemand møder Holger et behåret kæmpeuhyre, da han er ude at tisse i mørket. Han er skræmt fra vid og sans, indtil det snu egern Schnøft fortæller ham, at han bare har set sin egen skygge i gadelampens skær. Endelig kan den overspændte Holger begynde at glæde sig til jul, men først må han have »fire-fem glas sovepiller«, så Hugo og Schnøft kan få fred til at pynte op i haven. Den absurde historie slutter med en farverig udendørs julefejring, hvor sneen naturligvis vælter ned.

Oscar K. er kendt for sine tabuoverskridende billedbøger, som gør op med forestillingen om en poleret barndom. I Hugo & Holger og den afskyelige snemand genkender man forkærligheden for skæve eksistenser, men grundlæggende handler historien om noget så såre almindeligt som at være mørkeræd. Historierne om Hugo og Holger er givetvis inspireret af Jørgen Clevins Jakob og Joakim (1965), men de er langt mere finurlige og virkelig skægt illustreret.


2022.09.05


En varm, skæg og skæv fortælling ude fra det (næsten) virkelige liv.


Af Søren Fanø på Bogbotten


”Det var en mørk og dyster nat.”


Som de tre første bind i Oscar K. og Teddy Kristiansens serie om det umage par, den svagtseende dreng Hugo og elefanthunden Holger –Hugo & Holger skal nok få det godt,Hugo & Holger bygger et hundehusogHugo & Holger får nye venneranbefalesHugo & Holger på børnehjemvarmt til oplæsning i daginstitutionen fra 3 år, i indskolingen og ved godnat-tid derhjemme – hvis der er brug for en varm, skæg og skæv fortælling ude fra det (næsten) virkelige liv.


IHugo & Holger på børnehjem vækkes de to venner om natten af en underlig lyd. De står op og følger lyden:”Ud af haven og ned på gaden, til de kom til en korsvej. Blååk- blååk! / ”Til højre her!” sagde Hugo / Fløjt-fløjt”
– og ender på et uhyggeligt nedlagt børnehjem ”U-huu!”.


Først finder de, ikke Den bestøvlede kat, men den forkølede, Schnøft, der leder dem hen til det ”tænkende skab uden nøgle,” hvorfra det sukkende lyder: ”Åh Malte!” Schnøft kan oplyse, at det er den ulykkeligt forelskede, hørehæmmede Hulda der bor i skabet. Hende der blev glemt da børnehjemmet lukkede.


””Ja, hun er helt kulret!” sukkede Schnøft. / ”Hvordan det?” sagde Holger. ”er hun også syg?” / ”Nej, nej,” grinede Schnøft, / ”det er bare … hun er varm på en dreng fra anden. / Malte hedder han. Rødhåret ligesom mig. / Men hun kan ikke få det sagt. At hun godt kan lide ham.” / Nå, sådan, tænkte Holger.”


Den historie kender han nemlig godt fra sin tid som cirkuselefant og den gang cirkusprinsessen Elvira faldt ned fra sin line.


Ad flere omveje ender det med at Hugo & Holger tager Hulda og Schnøft med hjem og lader dem flytte ind i dobbeltsengen også. For: hvor der er hjerterum, er der husrum.


Oscar K. fortæller også her med et finurligt og underfundigt glimt i øjet, i et sprog der spræller af liv og lydord i de små korte sætninger. Forfatterens fortid som teatermenneske lader sig ikke skjule i den sceniske opbygning og det stramme sprog. Teddy Kristiansen har lagt streg og farvepalet til løjerne
med sin meget personlige udtryksform der underbygger de hjertevarme løjer i fortællingerne.


Det er meningen at serien om Hugo & Holger skal vokse sig stor og stærk. Det er den godt på vej til med nu fire bind. Hegnspælene for nye underfundige eventyr med det umage par er sat solidt i jorden.


Måske er Holger ikke ligefrem den perfekte hund – for de særligt indviede er han jo en elefant. Mensvagtseende Hugo (minus 32 på begge øjne) kan ikke se det og elsker ham, præcis for det han.


TeddyKristiansen fortæller lystigt med i dejlige illustrationer fyldt
med varme farver og en masse humor.Minigyseren om Schnøft, Hulda og det forladte børnehjem vil appellere til børn og voksne fra omkring3 år.


Hugo & Holger får nye venner


Af Søren Fanø på Bogbotten


Som de to første bind i Oscar K. og Teddy Kristiansen serie om det umage par, den synshandicappede Hugo og hans wannabe-hund, elefanten Holger,Hugo & Holger skal nok få det godtogHugo & Holger bygger et hundehusanbefales det nye bindHugo & Holger får nye vennervarmt til oplæsning i
daginstitutionen, i indskolingen og ved godnat-tid hvis der er brug for en varm, skæg og skæv fortælling ude fra det (næsten) virkelige liv.


Oscar K. fortæller med et finurligt og underfundigt glimt i øjet, i et sprog der spræller af liv og lydord i de små korte sætninger. Teddy Kristiansen har lagt streg og farvepalet til løjerne med sin meget personlige udtryksform, der underbygger de hjertevarme løjer i fortællingerne.


Det er meningen, at serien om Hugo & Holger skal vokse sig stor og stærk. Det er den godt på vej til. Hegnspælene for nye underfundige eventyr med det umage par er sat solidt i jorden.


IHugo & Holger får nye vennerer den svagtseende, minus 32 på begge øjne, Hugo ude at lufte sin ven, elefanthunden Holger, i Parken. Her møder han skateboardbøllerne, som han tror er delfiner, mens Holger er trukket ud bag en busk for at gøre hvad en hund nu sådan gør bag buske.


”Hit med smøgerne,” forlanger bøllerne, men der kan Hugo ikke rigtig hjælpe. Han dog en hund, og: ””Holger!” råbte Hugo. / Og Holger kom lettet løbende efter fuldført mission. / Bøllerne kiggede rædselsslagne på hinanden. / De anede ikke, hvad de skulle stille op.”


Skateboardbøllerne tager skateboardene på nakken, og ”fór forvildet rundt om sig selv / og ind i hinanden og … / Boing! Bang! Brag! Og bulder!” Den lille fortælling ender selvfølgelig med, at drengene forsigtigt klapper Holger med et: ”Cool hund!”


Måske er Holger ikke ligefrem den perfekte hund – for de indviede er han jo en elefant. Men Hugo kan jo ikke se det og elsker ham som han er. Oscar K. og Teddy Kristiansen fortæller lystigt derudaf i etsprudlende sprog og i en dejlig billedside fyldt en masse humor og tju-bang.Hugo & Holger får nyevennervil appellere til børn og voksne fra omkring 3 år. Og nye læsere og lyttere kan sagtens stige på her.


2022.04.28


Både Hugo & Holger skal nok få det godt og Hugo & Holger bygger et hundehus anbefales varmt til oplæsning i daginstitutionen, 0.klasse og ved godnat-tid


Af Søren Fanø


”Hugo så ikke så godt.

Minus 32 på begge øjne.

Lidt over næsten blind.

Han gik ind i alting. Bænke. Lygtepæle.

Donk! Boing! Ka-dunk!

Så grinede han lidt for sig selv.”

 

Sådan lyder anslaget i første bind af Oscar K. og Teddy Kristiansens billedfortællingsserie om makkerparret Hugo & Holger, Hugo & Holger skal nok få det godt. Og det får de to umage venner så, selvom Hugo er næsten blind. Hans liv er fyldt med udfordringer på trods af hans store livsappetit og lyssyn. Han ønsker sig brændende en hund, for han savner en ven at dele livet med og have liggende i fodenden af sengen og fortælle historier.

For Hugo lever helt alene i et lille hus, hvor han er endt, selvom han kun går i 1.b i skolen. Går i skole er nu nok så meget sagt, for Hugo synes ikke rigtig han lærer noget. Han tilbringer dagen helt alene på et toilet, fordi han ikke kan kende forskel på højre og venstre.


I et andet hjørne af byen møder vi Holger. Han stammer fra en tid, hvor cirkus stadig havde elefanter til at optræde. Så Holger er en rigtig cirkuselefant, men en elefant, der en dag bliver glemt af cirkus, da forestillingen er forbi.


 Som Hugo savner en ven, savner Holger et hjem. Et sted at høre til. Hugo & Holger skal nok få det godt ender, som titlen mere end antyder, godt.

Holger er blevet samlet op af Henning fra forretningen ”Glemte dyr,” og her mødes den meget svagtseende Hugo og Holger. Hugo ser en hund og en rigtig ven i Holger, og sammen forlader de forretningen for at drage hjem med 26 pizzaer til aftenhyggen.


”Hele aftenen sad de i sofaen og spiste pizza of fortalte løgnehistorier,

og Holger lovede at tage opvasken.”


Sådan ender den fortælling - og snip - snap - snude kan en ny, Hugo & Holger bygger et hundehus, begynde.


Det er stadig sådan, at:

”Hugo så ikke så godt,

ikke engang med briller på.

Men han havde da fået en hund!

En ordentlig én.

Den hed Holger og havde store ører

og en lang våd snude og sov som en sten.

I Hugos seng. Hele natten.”


Det bliver hurtigt klart, at Hugo og Holger ikke kun får problemer med at skaffe Nutella og bananer nok. De er også løbet ind i gevaldige pladsproblemer i Hugos lille hyggelige hus. Der skal bygges et hundehus.

Efter lidt snak frem og tilbage vinder Hugo og hans hang til genbrug over Holger, der mener det hele kan købes i byggemarkedet, og sammen tømmer de containeren ude på gaden. Efter en masse hamren, tømren og malen er hundehuset i rødt klar til indflytning. Det fejres med en masse grillkyllinger og pomfritter, en hel spand agurkesalat og rigeligt med aftenhygge. Holger sendes så ud til hundehuset, og en rædselsnat følger for Hugo, indtil han tager sit gode sengetøj og lægger sig ud til hunden, der ligger med hundehuset på ryggen:


”Så faldt de endelig i søvn med smil om munden begge to.

Og i søvne trak Hugo en snip af sin dyne over Holger.

Og månen var som en knækket æggeskal.”

 

Både Hugo & Holger skal nok få det godt og Hugo & Holger bygger et hundehus anbefales varmt til oplæsning i daginstitutionen, 0.klasse og ved godnat-tid. Oscar K. fortæller med et finurligt og underfundigt glimt i øjet i et sprog, der spræller af liv i de små korte sætninger. Teddy Kristiansen har lagt streg og farvepalet til løjerne med sin meget personlige udtryksform, der underbygger de hjertevarme løjer i fortællingerne. Det er meningen at serien om Hugo & Holger skal vokse sig stor og stærk. Mens man venter på det kan man i fællesskab se tegnefilmen om de to venner.  


2022.04.28 


Det er en billedbog, man bliver i godt humør af at læse


af Bodil Kristensen på bogbotten.dk


”Jeg kunne jo hente nogle rundstykker og noget ost og marmelade, foreslog Holger.

 

Der er havregryn og mælk, sagde Hugo og stak en pakke Solgryn og en liter mælk ud ad vinduet til Holger.

 

Holger havde ellers glædet sig til rundstykker og måske en morgenavis, men okay da, tænkte han, havregryn med mælk skulle være så sundt, og han skulle heller ikke sige alt for meget til Hugo så tidligt.” 


Nu er Holger, (der er en elefant, men måske tror Hugo fortsat, at det er en hund) flyttet ind til Hugo. Den har sovet i fodenden, men den fylder jo som en elefant. Nu vil de bygge et hundehus af genbrugsmaterialer.

De bygger, og så skal Holger sove ude i hundehuset den første nat. Det er svært.


Illustrationerne af Teddy Kristiansen er fantastisk sjove og finurlige. Der masser af detaljer, når man ser Hugo og Holger til morgenmaden, så er der kaffe og opvask, og Solgryn og mælk med øko-mærke og Hugo har fine futter på med små kaninører.

  

Det er en billedbog, man bliver i godt humør af at læse. Det er et umage par, Hugo og Holger, men de passer alligevel godt sammen. 


Der må gerne komme flere


af Bodil Kristensen på bogbotten.dk


”Hugo så ikke så godt.  Minus 32 på begge øjne. Lidt over næsten blind. Han gik ind i alting. Lygtepæle. Donk! Boing! Ka.dunk! Så grinede han lidt for sig selv.” 


Hugo går også i skole, men han er jo hæmmet af, at han intet kan se. Nu er det sådan, at han gerne vil have en hund. Helst en stor hund, man kan lege med. Hugo bor alene, han er også gammel, selv om han tilsyneladende går i skole. Men han keder sig først og fremmest, også fordi de historier han fortæller sig selv, bliver lidt kedelige, fordi han jo ved, hvordan de ender.

Nu vil han have en hund. Han får Holger, der jo i virkeligheden er en elefant, men hvis man er næsten blind, så kan man jo tage fejl. De bliver et godt makkerpar, Holger og Hugo.


Og Teddy Kristiansen og Oscar K er også et godt makkerpar. Oscar K´s humoristiske og underspillede tekst passer fremragende til Teddy Kristiansens tegninger, der har samme humor og mange, mange detaljer, man kan glæde sig over som læser. 


Bogen her er den første i serien. Der må gerne komme flere. Hugo og Holger skal nok få det godt. 


2022.03.02


HUGO & HOLGER SKAL NOK FÅ DET GODT

 

af Catrine Colmorn på Litteratursiden


Sød og rørende billedbog om ensomhed, håb og venskab.


Den svagtseende dreng Hugo lever et liv fuldt af forhindringer, som han kommer igennem med sit ukuelige livsmod. Men han er helt alene og savner en ven. Da han beslutter sig for at købe en hund for at have selskab, ender han med at få noget helt andet med hjem. Heldigvis går det hele godt alligevel, for selvom Hugos øjne ikke virker optimalt, har han evnen til at se en ægte ven, når denne står foran ham. Den hjertevarme historie om mødet mellem to outsidere er hyggelig læsning med børn fra omkring de tre år.

Hugo er en halvblind dreng, der lever for sig selv i et lille faldefærdigt men hyggeligt hus. Hans liv er fuldt af forhindringer og misforståelser, men han er en ukuelig optimist og tager det hele med godt humør og masser af fantasi. I skolen er han udenfor fællesskabet, men han ser heldigvis så dårligt, at han ikke rigtigt lægger mærke til det. Ensomheden bliver dog alligevel mærkbar, fordi det i længden bliver noget kedeligt at fortælle de samme historier til én, der har hørt dem alle før, nemlig ham selv. Hugo begynder derfor at drømme om at få sig en hund.


Samtidig et helt andet sted er elefanten Holger også ensom, fordi han ved et uheld er blevet efterladt af det cirkus, hvor han blev født. Han er blevet samlet op af Henning fra ’Glemte dyr’, men Henning har problemer med at få ham afsat, for en elefant er desværre ikke det mest populære kæledyr. Holger længes efter et rigtigt hjem, og Henning vil gerne af med ham. Da Hugo træder ind i butikken, ser Henning derfor straks sit snit til at sætte de to sammen. Hugos svage syn gør, at han tror, Holger er den hund, han så længe har ønsket sig, og Holger spiller med og er den bedste hund, en elefant kan være. Og selvom Hugo er næsten blind, opstår der alligevel en slags kærlighed ved første blik. To ensomme outsidere finder hinanden, og magi opstår.


'Hugo og Holger skal nok få det godt' er en rigtig sød historie om begyndelsen på et umage men vidunderligt venskab. Hovedpersonen Hugo kan ikke rigtigt se, men han er fuld af fantasi og har masser af kærlighed at give, og det farver hans syn på verden omkring ham. Holger er ikke ligefrem den perfekte hund – han er jo en elefant. Men Hugo kan ikke se det og elsker ham, præcis som han er. De dejlige illustrationer med deres varme farver og tidløse fornemmelse bidrager med masser af humor, og historien vil appellere til børn fra omkring 3 år.


2022.03.02


HUGO & HOLGER SKAL NOK FÅ DET GODT

 

Sød og rørende billedbog om ensomhed, håb og venskab.

Den svagtseende dreng Hugo lever et liv fuldt af forhindringer, som han kommer igennem med sit ukuelige livsmod. Men han er helt alene og savner en ven. Da han beslutter sig for at købe en hund for at have selskab, ender han med at få noget helt andet med hjem. Heldigvis går det hele godt alligevel, for selvom Hugos øjne ikke virker optimalt, har han evnen til at se en ægte ven, når denne står foran ham. Den hjertevarme historie om mødet mellem to outsidere er hyggelig læsning med børn fra omkring de tre år.

Hugo er en halvblind dreng, der lever for sig selv i et lille faldefærdigt men hyggeligt hus. Hans liv er fuldt af forhindringer og misforståelser, men han er en ukuelig optimist og tager det hele med godt humør og masser af fantasi. I skolen er han udenfor fællesskabet, men han ser heldigvis så dårligt, at han ikke rigtigt lægger mærke til det. Ensomheden bliver dog alligevel mærkbar, fordi det i længden bliver noget kedeligt at fortælle de samme historier til én, der har hørt dem alle før, nemlig ham selv. Hugo begynder derfor at drømme om at få sig en hund.

Samtidig et helt andet sted er elefanten Holger også ensom, fordi han ved et uheld er blevet efterladt af det cirkus, hvor han blev født. Han er blevet samlet op af Henning fra ’Glemte dyr’, men Henning har problemer med at få ham afsat, for en elefant er desværre ikke det mest populære kæledyr. Holger længes efter et rigtigt hjem, og Henning vil gerne af med ham. Da Hugo træder ind i butikken, ser Henning derfor straks sit snit til at sætte de to sammen. Hugos svage syn gør, at han tror, Holger er den hund, han så længe har ønsket sig, og Holger spiller med og er den bedste hund, en elefant kan være. Og selvom Hugo er næsten blind, opstår der alligevel en slags kærlighed ved første blik. To ensomme outsidere finder hinanden, og magi opstår.

'Hugo og Holger skal nok få det godt' er en rigtig sød historie om begyndelsen på et umage men vidunderligt venskab. Hovedpersonen Hugo kan ikke rigtigt se, men han er fuld af fantasi og har masser af kærlighed at give, og det farver hans syn på verden omkring ham. Holger er ikke ligefrem den perfekte hund – han er jo en elefant. Men Hugo kan ikke se det og elsker ham, præcis som han er. De dejlige illustrationer med deres varme farver og tidløse fornemmelse bidrager med masser af humor, og historien vil appellere til børn fra omkring 3 år.

2022.02.25

Hugo & Holger bygger et hundehus


Forfatter: Oscar K., kunstner: Teddy Kristiansen (f. 1964)


Materialevurdering


Kort om bogen
Elefanten Holger fylder rigeligt i Hugos soveværelse. Måske var det en ide at bygge et hus til ham? Dejlig billedbog for børn fra 3 til 6 år


Beskrivelse
I "Hugo & Holger skal nok få det godt" møder vi den svagtseende dreng Hugo, der savner selskab, for der er ikke rigtigt noget ved at fortælle historier for sig selv. Allerhelst vil han have en hund. Elefanten Holger, med de store drømme om berømmelse som cirkusartist, bliver efterladt af sit cirkus og får ophold i butikken
"Glemte dyr". Herfra adopterer Hugo ham, og det umage par hygger sig hjemme hos Hugo med at fortælle løgnehistorier. I "Hugo & Holger bygger et hundehus" vælger de nye venner at bygge et hus til Holger, for at de hver for sig kan få lidt privatliv.
Men da det bliver nat, er det alligevel lidt uhyggeligt at skulle sove hver for sig.


Oscar K skriver også bøger under sit rigtige navn: Ole Dalgaard. Tegneren Teddy Kristiansen har bl.a. lavet filmen om Hugo og Holger


Vurdering
Det er to rigtig søde historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem Oscar K og Teddy Kristiansen. Tegningerne oser af følelser som ensomhed, glæde, drømme og kærlighed. Teksten vil kunne more både 3-årige og 6-årige med sine skæve
kommentarer til hund/elefantproblematikken


Andre bøger om samme emne
Hugo og Holger findes også på Filmstriben: Hugo & Holger og i letlæsningsbøger fx: Hugo får en hund


Til bibliotekaren
Anbefales varmt til køb. Det er en fordel at læse bøgerne i rækkefølge


Materialet er vurderet af: Ellen Skall Sørensen


2022.02.25

Hugo & Holger skal nok få det godt


Forfatter: Oscar K., kunstner: Teddy Kristiansen (f. 1964)


Materialevurdering


Kort om bogen
Hugo er meget alene og ønsker sig brændende en hund. Han besøger butikken "Glemte dyr" og får en elefant med hjem. Hvordan kan det gå til? Dejlig billedbog for børn fra 3 til 6 år


Beskrivelse
I "Hugo & Holger skal nok få det godt" møder vi den svagtseende dreng Hugo, der savner selskab, for der er ikke rigtigt noget ved at fortælle historier for sig selv. Allerhelst vil han have en hund. Elefanten Holger, med de store drømme om berømmelse som cirkusartist, bliver efterladt af sit cirkus og får ophold i butikken
"Glemte dyr". Herfra adopterer Hugo ham, og det umage par hygger sig hjemme hos Hugo med at fortælle løgnehistorier. I "Hugo & Holger bygger et hundehus" vælger de nye venner at bygge et hus til Holger, for at de hver for sig kan få lidt privatliv.
Men da det bliver nat, er det alligevel lidt uhyggeligt at skulle sove hver for sig.


Oscar K skriver også bøger under sit rigtige navn: Ole Dalgaard. Tegneren Teddy Kristiansen har bl.a. lavet filmen om Hugo og Holger


Vurdering
Det er to rigtig søde historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem Oscar K og Teddy Kristiansen. Tegningerne oser af følelser som ensomhed, glæde, drømme og kærlighed. Teksten vil kunne more både 3-årige og 6-årige med sine skæve
kommentarer til hund/elefantproblematikken


Andre bøger om samme emne
Hugo og Holger findes også på Filmstriben: Hugo & Holger og i letlæsningsbøger fx: Hugo får en hund


Til bibliotekaren
Anbefales varmt til køb. Det er en fordel at læse bøgerne i rækkefølge


Materialet er vurderet af: Ellen Skall Sørensen


Hugo & Holger skal nok få det godt" og "Hugo & Holger bygger et hundehus" er nogle virkelig gode, og søde historier om et umage venskab, der bringer smil på læben.

 

Anmeldelse på Adventures of a booknerd


"Hugo & Holger skal nok få det godt":

Hugo er næsten blind og helt alene. Han ønsker sig en hund. Så får han Holger, som ikke er en rigtig hund. Men det ved Hugo ikke. Og måske gør det heller ikke så meget, for Hugo og Holger skal nok få det godt.

 

"Hugo & Holger bygger et hundehus":

Hugo og Holger bygger et hundehus, hvor Holger kan sove. For Hugos seng er jo alt for lille til to, og Holger har det med at snorke. Men pludselig føles Hugos seng alt for stor.

 

Der var noget dejlig velkendt ved billedbøgerne om Hugo og Holger, og det gik hurtigt op for mig, at de faktisk bygger på en film, jeg så sidste år. Billedbøgerne holder sig ret godt til filmen, og de er meget hyggelige. "Hugo & Holger skal nok få det godt" og "Hugo & Holger bygger et hundehus" er nogle virkelig gode, og søde historier om et umage venskab, der bringer smil på læben.

 

Hugo er en lille dreng, der bor alene i et lidt skævt hus. Han er næsten blind og har minus 32 på begge øjne, og så er han ensom. Han drømmer om at få en hund. En hund han kan fortælle historier til og hygge sig med.

 

Holger er en cirkuselefant med store drømme og en stor appetit. Desværre blev han glemt af sit cirkus, og endte derfor i en dyrehandel for glemte dyr. Men der er ingen der vil adoptere en elefant med så stor en appetit. Udover Hugo selvfølgelig, der dog tror Holger er en hund. 

 

Billedbøgerne om Hugo og Holger er meget søde, hyggelige og sjove. De handler om venskab, ensomhed og at finde et særligt bånd til en anden, på trods af forskelligheder. Hugo og Holger bliver bedste venner, og de rummer hinanden og giver hinanden plads, selvom Holger spiser ekstremt meget, fylder i sengen og er A-menneske eller elefant, og Hugo derimod er B-menneske og træt af Holgers snorken. Men de kan ikke undvære hinanden og det var skønt at se.

 

Billedbøgerne er på ca. 40 sider, sproget er holdt nemt forståeligt, og der er ikke meget tekst på siderne.


Teddy Kristiansen har illustreret billedbøgerne, og hans skæve, lidt barnlige streg fylder bøgerne og karakterende med humor og personlighed, og jeg kunne virkelig godt lide dem.

 

Billedbøgerne om Hugo og Holger passer rigtig godt til en hyggelig højtlæsningsstund for de ca. 2-3 årige og op. Mine drenge på 2 og 4 år er i hvert fald ret glade for bøgerne, og synes det er sjovt at Hugo tror elefanten Holger er en hund, der spiser mad i store mængder. 

 

Hugo og Holger bøgerne er rigtig gode, søde og sjove, og de fik mig til at smile flere gange under min læsning. Heldigvis tyder det på der kommer flere bøger om det skønne vennepar, hvilket jeg i hvert fald vil se frem til. Man kan dog også, efter man har læst bøgerne, se den korte film om Hugo og Holger, der vidst kan lånes på filmstriben. Både bøger og film er et besøg værd. Vi har i hvert fald allerede læst bøgerne flere gange herhjemme. 

 

Bøgerne udkommer d. 27. januar. 


HUGO & HOLGER


2015.04.14

Jag bara älskar böckerna om Hugo och Holger – de är inte kloka någonstans

Knäppt, blodigt eller fullständigt utflippat – om danska barnböcker

af Carolina på Kulturkollo.se

... Sen kommer vi till de knasiga och konstiga böckerna. Böckerna om Skot av Oscar K., till exempel, liknar ingenting annat. Skot dimper bara ner i en skolklass en dag, och ingen vet var han kommer ifrån. (Rymden, visar det sig.) Osynliga kaniner, en lärare nära sammanbrott och möss som sköter disken med en fimp hängande ur mungipan är bara några av de märkliga ting som finns i Skots värld.
Och den här Oscar K. (en pseudonym) har även gjort böckerna om Hugo och Holger. Hugo är ett barn som ser ut som en liten farbror, och som har -32 i glasögonstyrka. Han ser nästan ingenting, och har i flera år missat undervisningen i skolan eftersom han inte lyckats hitta in i klassrummet (han har virrat in på toaletten i stället och suttit där i flera timmar, varje dag). Hugo vill ha en egen hund. och det får han. Fast Holger är förstås ingen hund – han är en elefant men det ser inte den närsynte Hugo. Jag bara älskar böckerna om Hugo och Holger – de är inte kloka någonstans.


2014.02.12

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker? Ja, det får man!


Hugo får en hund + Hugo och Holger

af Carolina Landin i Litteraturmagazinet

Det här är börja läsa-böcker. Men jag tror inte de liknar några andra börja läsa-böcker jag har läst någonsin. Det finns tråkiga börja läsa-böcker, det finns bra och roliga och där barnen känner igen sig, det finns tokiga och galna böcker där barnen får läsa om riddarfotboll, om bråkiga jättar, om pappor som fastnar i biltvätten. Det finns böcker om pirater och böcker om djur. Väldigt många böcker om djur. En del har pyttelite och enkel text, en del har lite fler textrader per sida men ändå lättläst.

Och så finns det då börja läsa-böckerna om Hugo och Holger.

De ser inte ut som börja läsa-böcker inuti, för alla färger är liksom dova och gråtonade och beiga. Börja läsa-böcker brukar vara väldigt färgglada annars. Människorna här är ibland märkligt kantiga. Djuren också. Hugo själv ser ut som en liten mini-farbror - jag vet inte om han är en farbror eller ett barn. Egentligen.

Och texten...ja. Det är korta rader, det är det. Men det handlar liksom inte om sånt som börja läsa-böcker brukar handla om. Och det står inte om sånt som det brukar. Ta första sidan i Hugo får en hund: "Hugo såg inte så bra. Minus 32 på båda ögonen. Nästan blind. Han gick på allt. Bonk! Pang! Ka-dunk!" Eller i slutet på Hugo och Holger: " På vägen hem åt Hugo och Holger, typ 47 Pucko och 1001 varm-korvar. Med bröd."

Vad tycker jag då om det här brunmurriga grejset med konstig text? Jag ÄLSKAR det!!!

För det är en väldigt trevlig och gullig historia som berättas. För att det är så vansinnigt roligt. Och sjukt. Jag älskar sjuk humor. Jag bara hoppas att barnen gillar det här också.

I Hugo får en hund är det så att den väldigt, väldigt närsynte Hugo så gärna vill ha en hund för han känner sig ensam. Han går till Benny på "Glömda djur" där det finns sånt som en ordblind apa och en kanin vars mamma var död. Där finns även Holger. Det står ingenstans i texten att Holger är en elefant men det framgår ju med all önskvärd tydlighet av bilderna. När Hugo kommer in så prackar Benny direkt på honom Holger för det är ingen som ha velat ha honom, och Hugo ser ju ändå ingenting så han går liksom på att det är en hund. Han får även med sig en liten gul fågel som bor på Holger, men som aldrig nämns i texten. Fågeln kommer ofta med små kommentarer i pratbubblor i bilderna (och han ligger och läser Finnegans Wake i en bild...).

I Hugo och Holger har Holger bott hos Hugo ett tag, och det brukar hända mycket "lajbans" när de går ut och går. Hugo går ju på allting, och Holger följer efter honom i alla kringelikrokar han går i (som man får se i bilderna). Hugo kastar pinnar åt Holger som försöker fånga dem fast han är rätt klumpig. Så klumpig att människor omkring tycker ("men han är ju bara en valp", tycker Hugo...) att Hugo borde ta Holger till en hund-skola. Det är liksom ingen av människorna som reagerar på att Hugo går runt med en elefant i koppel. Skolan drivs av en tysk som säger "Guten morgen" till eleverna som förutom Holger består av en massa små hundar som har rosett i huvudet allihop. Holger tycker de ser fåniga ut. Och mot slutet springer Holger slalom mellan dem och han "trampade inte på en enda av de små hundarna. Eller, nästan inte." (obetalbar bild)

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en tysk hund-tränare som säger Guten Morgen (och som senare i en pratbubbla i bilden klagar "Ach und Weh! när allt är kaos på hundskolan)? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker?

Ja, det får man!

Och det ska komma ytterligare en bok om Hugo och Holger: Hugo och Holger går i skolan

För vem? 7 - 10 år


2013.12.15

Fremragende eksempel på at der kan skrives og tegnes bøger til de yngste, som har stor såvel pædagogisk som litterær kvalitet


HUGO OG HOLGER PÅ KOLONI
lektørudtalelse

Hugo og Holger holder altid sammen - også når de bliver udfordret på hvem de egentlig er - og så er man tæt på lykken Anvendelse/målgruppe/niveau
Henvender sig til de børn, der er kommet i gang med den første læsning, ca. 1.2.kl. - 6-8 år. Da der er meget at snakke om i bogen, vil den være velegnet, udover til selvlæsning, til fælleslæsning


Beskrivelse
Illustrationerne til denne bog er særdeles levende, men også meget originale på den gode måde - man kan se længe på tegningerne og blive ved med at finde noget nyt. Dette passer særdeles godt til den finurlige og tankevækkende, velskrevne tekst, som med hovedpersonerne og vennerne Hugo og Holger fortæller om venskab og en koloni-tur, de er på sammen. Der opstår forelskelse mellem Hugo og Pi. Pi vil bestemme det hele. Er Holger en hund eller en elefant? Her er der meget at snakke om. Bogen er læsepædagogisk veltilrettelagt, med få og korte sætninger på hver side og uden brug af for svære ord. Bogen har et godt layout med et gedigent bogudstyr


Sammenligning
Kan sammenlignes med Bent og Bent af Thorstein Thomsen


Samlet konklusionFremragende eksempel på at der kan skrives og tegnes bøger til de yngste, som har stor såvel pædagogisk som litterær kvalitet
Lektør: Boy Olesen

NIELS OLES FAMILIE HÆNGER IKKE PÅ TRÆERNE

August og Niels Ole snakker om Niels Oles familie. Hans mor var engang lesbisk. Hans far var anonym sæddonor. Morfars halvfætter stak hovedet i gasovnen, og morfar sidder bare og klimprer på flygelet ...


Bogen er stilet til intelligente børn fra 8 til 10 år, men det vil være nødvendigt for de fleste at have en voksen i nærheden, som vil forklare nærmere


Beskrivelse
August og Niels Ole vil lave et stamtræ over Niels Oles familie. Det er ikke nemt. Mor bor sammen med Niller. Før boede hun sammen med sin lesbiske veninde, som har været rugemor for sin søster. Niels Oles far er anonym sæddonor, så Niels Ole har mange halvsøskende, som han ikke kender. Mormor er skilt og gift med Kurt. Kusinen er mulat og har en stedmor, som skred fra faderen, som har rigtig mange børn, fordi "han ikke kan holde sjoveren i bukserne". Oldefar var skuffet over, at han kun fik døtre, så han har gemt en gyngehest, der var til deres dødfødte søn. Oldefar havde også en uægte datter med en cirkusprinsesse. Morfars halvfætter blev arbejdsløs, så han stak hovedet i gasovnen og døde. Bagerst er tegnet et utraditionelt stamtræ, hvor hele familien er forbundet. Illustrationerne er farvede, enkle, humoristiske tegninger, som er meget medfortællende
Sammenligning


Der findes ikke i forvejen en sådan familiebeskrivelse til målgruppen
Samlet konklusion
Det er en meget kompleks bog, som indeholder stof til 7-8 bøger, hvis alle disse ting skal præsenteres for så unge mennesker. Måske er det formålet med bogen at vise, at den almindelige familie ikke findes, og at nutidens børn skal forholde sig til meget. Spørgsmålet er, om denne næsten opremsende facon er den rigtige måde at henvende sig til aldersgruppen på?
Lektør: Inge Lykke


2013.11.05

Härlig serie för nybröjarläsarna


Värme & skruvad humor

Vems hjärta klappar inte för Hugo? Hugo ser så himla dåligt att han blir pålurad en elefant i tron att det är en hund.

I boken Hugo och Holger möter den hemska snömannen lyckas Hugo skrämma upp Holger ordentligt. Hugo menar att han sett den hemska snömannen vid deras dörr.
Men än en gång så visar det sig att synen lurar honom.

”Texten är kort, enkel och konkret. I samspelet med illustrationerna får berättelsen ytterligare dimensioner som gör den både roligare och finurligare. Långa ord är avstavade till hjälp för nybörjarläsaren, texten är luftigt satt och illustrationerna utgör ett gott stöd för svaga läsare, samtidigt som det i bilderna berättas mer än det som står i texten. På sista sidan finns cliffhangers och en utlovad fortsättning.”

Helene Ehriander, BTJ-häfte 23, 2013


2013.05.24

En ganske fantastisk lille historie - sær, tankevækkende, overraskende


HUGO OG HOLGER OG DEN AFSKYELIGE SNEMAND

Lektørudtalelse

Emne: hunde ; dyr ; kæledyr ; venner ; uhygge

Hugo har fået en hund henne hos "Glemte dyr", men hunden Holger er vist ikke altid er en hund. Og Hugo får mærkelige gæster, blandt andet en hjemløs mus. Og så er der vist en afskyelig snemand i haven

Anvendelse/målgruppe/niveau
En tynd, lille sag, men man skal ikke lade sig narre. Ikke meget er, hvad det giver sig ud for i denne sære, tankevækkende historie om Hugo og Holger og sporene i sneen. Kan læses af 7-10-årige, men man skal ikke blive forbavset, hvis børnene efterfølgende stiller mange spørgsmål. Bogen vil være særdeles velegnet til fælleslæsning på 1. og 2. klassetrin

Beskrivelse
Oscar K. behøver næppe yderligere præsentation - han kendes og respekteres for mange interessante og eksperimenterende historier. Således også her, hvor den lille svagtseende dreng Holger oplever mystiske ting med sin hund, Holger - og dog, er det overhovedet en hund, som drengen har fået henne fra "Glemte dyr" ? I Teddy Kristiansens sarte streg antager dyret forskellige former: en myre, en elefant. Også en lille fugl, som ligner Woodstock fra Radiserne, optræder sammen med en hjemløs mus. Oscar K. lefler ikke for smålæserne. Ord som: sten-bro-børn, sne-blind og svagbørns-koloni optræder udfordrende og fantasistimulerende. Lyder det sært? Det er det også

Sammenligning
Denne "letlæsningsbog" ligner ganske enkelt ikke noget andet, hverken i form eller indhold. Det skulle da lige være andre af Oscar K.s frembringelser, som kan støde og afskrække, men alligevel vinder stort, hvis man hænger på og tør give dem en chance

Samlet konklusion
En ganske fantastisk lille historie - sær, tankevækkende, overraskende. Ord og stregtegninger lukker hele tiden op for nye indfald. Handling, figurer og mening fremgår ikke lysende klart - men sjovt og skørt er det

Lektør: Jesper Holtoug


2013.03.12

Den här bokserien om Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen är fullkomligt genialisk


Älska närsynte Hugo

12 mars 2013

af Hillevi Wahl i Bloggen, Boktips: Barnböcker

Den här bokserien om Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen är fullkomligt genialisk. På så många sätt. Vi kan börja med illustrationerna som jag blev knockad av direkt. Fantastiska! Man vill bara garva på varenda sida. Och samtidigt, så snyggt! Så detaljrikt!

Barn ser detaljer. Det kanske vi vuxna också gör, men inte fullt så aktivt som barn.

Historierna har också en rätt djup innebörd. Som när Hugo hade blivit utkastad från skolan. För att han såg så dåligt så han gick in på toaletten i stället. Tuffa tag. Ändå sveper man över sidorna och vill bara veta hur det går. Och det är här det allra mest geniala – och enerverande – greppet kommer. De påbörjar nästa bok i den här boken – och avslutar med frågor:

”Men vad är det nu? Det gick ju så bra. Vad kan hända? Det kan du läsa om i nästa bok om Hugo och Holger: Hugo och den hemska snömannen.”

Ungefär här sätter sig alla barn käpprakt upp i sängarna och vill veta hur det går! Om man försöker läsa den på kvällarna. Men man fattar efter ett tag att det här är böcker som barnen ska läsa själv. Och vilja läsa nästa direkt!

Läsglädje när den är som smartast. Gilla!


2013.02.28

Humor och dramatik för nybörjarläsare


Böcker 2013-02-28 | Uppdaterad 2013-02-28

Oscar K:s berättelse ruvar på både humor och dramatik. Hugo har nämligen blivit relegerad på grund av skolk.

Af JONNA FRIES i SMP

Hugo har fått en hund som heter Holger. Egentligen är det en elefant, men det har Hugo inte märkt för han ser så dåligt. De är i alla fall bästa vänner. Men det finns en sak som det väldiga sällskapsdjuret funderar över: Varför går inte Hugo i skolan?

På varje sida finns bara några få rader, lätta för nybörjarläsaren att avkoda. Ändå ruvar Oscar K:s berättelse på både humor och dramatik. Hugo har nämligen blivit relegerad på grund av skolk. Varje dag har han dock varit i skolan, men han har förväxlat klassrummet med en helt annan plats.

Teddy Kristiansens illustrationer av pojken med den dåliga synen och hans jättehund går i bleka nyanser. Konturerna är på en gång darriga och tvärsäkra, och de livfulla formerna fästs mot bakgrunderna nästan som klippdockor. De flesta uppslagen hettas också upp av serier och roliga bifigurer.
Som titeln Hugo och Holger går i skolan antyder hamnar vännerna till slut i en klass. Vägen dit är både märklig och sorglig, men framförallt en underhållande läsupplevelse.


2013.03.04

Oj, vad jag skrattade! Började läsa boken på väg upp i hissen efter att ha hämtat den i brevlådan, och skrattade så att jag nästan inte fick upp nycklarna till ytterdörren.


På Bokunge

Hugo och Holger går i skolan är en bok för den som just har börjat läsa själv, men fungerar förstås lika bra att läsa högt. Den handlar om Hugo, en liten kille som ser väldigt dåligt. Så dåligt att han inte vet att den hund han fick från Glömda djur egentligen är en elefant. Holger heter den. Det faktum att Holger är just en elefant kommenteras heller inte i boken, men bilderna talar sitt tydliga språk. Holger är både snabelförsedd och rätt så stor. Även relativt pälsfri.
Holger är jättesnäll och bryr sig om sin husse. Därför oroas han lite över att Hugo uppenbarligen inte går i skolan, och samlar till slut mod nog att fråga. Då berättar Hugo att han har blivit utkastad från skolan, för att han hade skolkat i två års tid. Men i själva verket hade han bara gått fel. Tagit fel på dörrarna. Lätt hänt när man ser dåligt.


“Det var mycket lugnt, men jag lärde mig ingenting, även om jag gick dit varje dag.” säger Hugo och på bilden ser man hur han sitter inne på skolans WC.
Så det kan gå.


Som tur är så blir det ett lyckligt slut på historien och både Hugo och Holger hamnar i skolbänken.


Den här lilla berättelsen är så full av underbara detaljer, både i bild och text, och de båda samspelar på ett briljant sätt. En lätt lakonisk och absurd, men rar ton präglar texten och bilderna liksom kommenterar berättelsen och tillför ny information.


Hugo har ett par enorma colabottnar till glasögon, och det känns väl lite sådär att skratta åt barn med en synnedsättning på typ -34, men det finns nåt varmt och icke-problematiserande i skildringen som kan betraktas som en förmildrande omständighet.


Boken är skriven av den danske författaren Oscar K, en pseudonym för Ole Dalgaard. Eller om det är tvärtom. Tittar man på hans hemsida är det mesta ganska oklart på ett uppfriskande danskt sätt.


Det finns två tidigare böcker i serien om Hugo och Holger, och det kommer flera. Det ser jag fram emot.


Här är en liten film om Hugo och Holger också. Notera bajspåsen.
Hugo och Holger går i skolan är skriven av Oscar K, illustrerad av Teddy Kristiansen och ges ut på Hegas förlag.


2012.10.15

Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker? Ja, det får man!


Hugo får en hund + Hugo och Holger

Fra Caroline läser 15.10.1012

Det här är börja läsa-böcker. Men jag tror inte de liknar några andra börja läsa-böcker jag har läst någonsin. Det finns tråkiga börja läsa-böcker, det finns bra och roliga och där barnen känner igen sig, det finns tokiga och galna böcker där barnen får läsa om riddarfotboll, om bråkiga jättar, om pappor som fastnar i biltvätten. Det finns böcker om pirater och böcker om djur. Väldigt många böcker om djur. En del har pyttelite och enkel text, en del har lite fler textrader per sida men ändå lättläst.

Och så finns det då börja läsa-böckerna om Hugo och Holger.

De ser inte ut som börja läsa-böcker inuti, för alla färger är liksom dova och gråtonade och beiga. Börja läsa-böcker brukar vara väldigt färgglada annars. Människorna här är ibland märkligt kantiga. Djuren också. Hugo själv ser ut som en liten mini-farbror - jag vet inte om han är en farbror eller ett barn. Egentligen.

Och texten...ja. Det är korta rader, det är det. Men det handlar liksom inte om sånt som börja läsa-böcker brukar handla om. Och det står inte om sånt som det brukar. Ta första sidan i Hugo får en hund: "Hugo såg inte så bra. Minus 32 på båda ögonen. Nästan blind. Han gick på allt. Bonk! Pang! Ka-dunk!" Eller i slutet på Hugo och Holger: " På vägen hem åt Hugo och Holger, typ 47 Pucko och 1001 varm-korvar. Med bröd."

Vad tycker jag då om det här brunmurriga grejset med konstig text? Jag ÄLSKAR det!!!

För det är en väldigt trevlig och gullig historia som berättas. För att det är så vansinnigt roligt. Och sjukt. Jag älskar sjuk humor. Jag bara hoppas att barnen gillar det här också.

I Hugo får en hund är det så att den väldigt, väldigt närsynte Hugo så gärna vill ha en hund för han känner sig ensam. Han går till Benny på "Glömda djur" där det finns sånt som en ordblind apa och en kanin vars mamma var död. Där finns även Holger. Det står ingenstans i texten att Holger är en elefant men det framgår ju med all önskvärd tydlighet av bilderna. När Hugo kommer in så prackar Benny direkt på honom Holger för det är ingen som ha velat ha honom, och Hugo ser ju ändå ingenting så han går liksom på att det är en hund. Han får även med sig en liten gul fågel som bor på Holger, men som aldrig nämns i texten. Fågeln kommer ofta med små kommentarer i pratbubblor i bilderna (och han ligger och läser Finnegans Wake i en bild...).

I Hugo och Holger har Holger bott hos Hugo ett tag, och det brukar hända mycket "lajbans" när de går ut och går. Hugo går ju på allting, och Holger följer efter honom i alla kringelikrokar han går i (som man får se i bilderna). Hugo kastar pinnar åt Holger som försöker fånga dem fast han är rätt klumpig. Så klumpig att människor omkring tycker ("men han är ju bara en valp", tycker Hugo...) att Hugo borde ta Holger till en hund-skola. Det är liksom ingen av människorna som reagerar på att Hugo går runt med en elefant i koppel. Skolan drivs av en tysk som säger "Guten morgen" till eleverna som förutom Holger består av en massa små hundar som har rosett i huvudet allihop. Holger tycker de ser fåniga ut. Och mot slutet springer Holger slalom mellan dem och han "trampade inte på en enda av de små hundarna. Eller, nästan inte." (obetalbar bild)

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en tysk hund-tränare som säger Guten Morgen (och som senare i en pratbubbla i bilden klagar "Ach und Weh! när allt är kaos på hundskolan)? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker?

Ja, det får man!

Och det ska komma ytterligare en bok om Hugo och Holger: Hugo och Holger g skolan


2010.07.06

Elefanten Holger er noget klodset, men Hugo mener, at hvis den kommer i hundeskole, skal det nok blive bedre.

LEKTØRUDTALELSE HUGO & HOLGER-BØGERNE

Anvendelse/målgruppe/niveau
Her er tre læsetræningsbøger for børn i 1. klasse, som skal læses i rækkefølge

Beskrivelse
Oscar K alias Ole Dalgaard har lavet en fin, skæv historie om Hugo, der er meget svagtseende. Det har haft den konsekvens, at han er smidt ud af skolen. Han kommer hos manden Kebab i butikken Glemte Dyr, hvor elefanten Holger er ved at spise Kebab ud af forretningen. Hugo ønsker sig en hund, og Kebab forærer ham Holger. I Hugo og Holger går Hugo til dressur med Holger. Det går ikke så godt i starten. I skole med Hugo og Holger får vi forklaringen på, hvorfor Hugo blev smidt ud af skolen. Der lægges op til yderligere fortsættelser af historien.

Sproget er letflydende, dialogrigt og let at læse med en lix mellem 11 og 13. De lidt kantede klip er med til at understøtte den finurlige historie. Illustratoren har tidligere illustreret Ørnens øjne af Altschuler og Sent ude af Mats Berggren

Sammenligning
Der er utroligt mange gode begynderlæsnings- og læsetræningsbøger for børn i 7-8 års alderen, men ikke umiddelbart nogen med så skæv en historie som denne til selvlæsning i 1.-2. klasse

Samlet konklusion
Rigtig god historie til læsetræning for målgruppen. Eneste minus er, at man skal købe alle titlerne for at få det samlede udbytte af historien. De tre første bind kan absolut anbefales

Lektør: Karsten Boll


2010.07.05
Et nyt makkerpar har set dagens lys i denne serie om Hugo og Holger, som hører til "Grøn Dingo" og kan læses af børn i indskolingen. Et makkerpar, som kan få både børn og voksne til at trække på smilebåndet. De er kiksede og nørdede og lige til at holde af.


Anmeldt af: Bente Qvist Okholm på undervisere.dk

Hugo ser ikke så godt, han har minus 32 på begge øjne. "Lidt over næsten blind". Det, han ønsker sig allermest, er en hund, og den finder han hos Glemte Dyr, hvor der også er en hamster, der er løbet hjemmefra, en kaninunge, hvis mor er død, og en ordblind abe. Der er bare lige det, at den lille hund i virkeligheden er en stor elefant med flap-ører og en lang snude. Sammen med de to, oftest på ryggen af Holger, optræder en lille fugl med små kommentarer. Vi følger, hvordan Hugo og Holger nyder hinandens selskab og får en sjov hverdag sammen.

Der er fine sproglige finurligheder i serien om Hugo og Holger, og Teddy Kristiansens illustrationer, som er holdt primært i støvede grønlige farver, understreger det finurlige. Man må klukke af den store kluntede elefant, der opfører sig som en hund.

Der er et rigtigt stort udvalg af "Grøn Dingo"-bøger, men denne serie markerer sig ved at have en helt særlig humoristisk tone både sprogligt og i illustrationerne. Det er imponerende og glædeligt, at vi kan tilbyde børn, der er ved at lære at læse, bøger, der er så kvalitetsmæssigt i orden og indholdsmæssigt udfordrende.
2022.02.25

Hugo & Holger bygger et hundehus


Forfatter: Oscar K., kunstner: Teddy Kristiansen (f. 1964)


Materialevurdering


Kort om bogen
Elefanten Holger fylder rigeligt i Hugos soveværelse. Måske var det en ide at bygge et hus til ham? Dejlig billedbog for børn fra 3 til 6 år


Beskrivelse
I "Hugo & Holger skal nok få det godt" møder vi den svagtseende dreng Hugo, der savner selskab, for der er ikke rigtigt noget ved at fortælle historier for sig selv. Allerhelst vil han have en hund. Elefanten Holger, med de store drømme om berømmelse som cirkusartist, bliver efterladt af sit cirkus og får ophold i butikken
"Glemte dyr". Herfra adopterer Hugo ham, og det umage par hygger sig hjemme hos Hugo med at fortælle løgnehistorier. I "Hugo & Holger bygger et hundehus" vælger de nye venner at bygge et hus til Holger, for at de hver for sig kan få lidt privatliv.
Men da det bliver nat, er det alligevel lidt uhyggeligt at skulle sove hver for sig.


Oscar K skriver også bøger under sit rigtige navn: Ole Dalgaard. Tegneren Teddy Kristiansen har bl.a. lavet filmen om Hugo og Holger


Vurdering
Det er to rigtig søde historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem Oscar K og Teddy Kristiansen. Tegningerne oser af følelser som ensomhed, glæde, drømme og kærlighed. Teksten vil kunne more både 3-årige og 6-årige med sine skæve
kommentarer til hund/elefantproblematikken


Andre bøger om samme emne
Hugo og Holger findes også på Filmstriben: Hugo & Holger og i letlæsningsbøger fx: Hugo får en hund


Til bibliotekaren
Anbefales varmt til køb. Det er en fordel at læse bøgerne i rækkefølge


Materialet er vurderet af: Ellen Skall Sørensen


2022.02.25

Hugo & Holger skal nok få det godt


Forfatter: Oscar K., kunstner: Teddy Kristiansen (f. 1964)


Materialevurdering


Kort om bogen
Hugo er meget alene og ønsker sig brændende en hund. Han besøger butikken "Glemte dyr" og får en elefant med hjem. Hvordan kan det gå til? Dejlig billedbog for børn fra 3 til 6 år


Beskrivelse
I "Hugo & Holger skal nok få det godt" møder vi den svagtseende dreng Hugo, der savner selskab, for der er ikke rigtigt noget ved at fortælle historier for sig selv. Allerhelst vil han have en hund. Elefanten Holger, med de store drømme om berømmelse som cirkusartist, bliver efterladt af sit cirkus og får ophold i butikken
"Glemte dyr". Herfra adopterer Hugo ham, og det umage par hygger sig hjemme hos Hugo med at fortælle løgnehistorier. I "Hugo & Holger bygger et hundehus" vælger de nye venner at bygge et hus til Holger, for at de hver for sig kan få lidt privatliv.
Men da det bliver nat, er det alligevel lidt uhyggeligt at skulle sove hver for sig.


Oscar K skriver også bøger under sit rigtige navn: Ole Dalgaard. Tegneren Teddy Kristiansen har bl.a. lavet filmen om Hugo og Holger


Vurdering
Det er to rigtig søde historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem Oscar K og Teddy Kristiansen. Tegningerne oser af følelser som ensomhed, glæde, drømme og kærlighed. Teksten vil kunne more både 3-årige og 6-årige med sine skæve
kommentarer til hund/elefantproblematikken


Andre bøger om samme emne
Hugo og Holger findes også på Filmstriben: Hugo & Holger og i letlæsningsbøger fx: Hugo får en hund


Til bibliotekaren
Anbefales varmt til køb. Det er en fordel at læse bøgerne i rækkefølge


Materialet er vurderet af: Ellen Skall Sørensen


Hugo & Holger skal nok få det godt" og "Hugo & Holger bygger et hundehus" er nogle virkelig gode, og søde historier om et umage venskab, der bringer smil på læben.

 

Anmeldelse på Adventures of a booknerd


"Hugo & Holger skal nok få det godt":

Hugo er næsten blind og helt alene. Han ønsker sig en hund. Så får han Holger, som ikke er en rigtig hund. Men det ved Hugo ikke. Og måske gør det heller ikke så meget, for Hugo og Holger skal nok få det godt.

 

"Hugo & Holger bygger et hundehus":

Hugo og Holger bygger et hundehus, hvor Holger kan sove. For Hugos seng er jo alt for lille til to, og Holger har det med at snorke. Men pludselig føles Hugos seng alt for stor.

 

Der var noget dejlig velkendt ved billedbøgerne om Hugo og Holger, og det gik hurtigt op for mig, at de faktisk bygger på en film, jeg så sidste år. Billedbøgerne holder sig ret godt til filmen, og de er meget hyggelige. "Hugo & Holger skal nok få det godt" og "Hugo & Holger bygger et hundehus" er nogle virkelig gode, og søde historier om et umage venskab, der bringer smil på læben.

 

Hugo er en lille dreng, der bor alene i et lidt skævt hus. Han er næsten blind og har minus 32 på begge øjne, og så er han ensom. Han drømmer om at få en hund. En hund han kan fortælle historier til og hygge sig med.

 

Holger er en cirkuselefant med store drømme og en stor appetit. Desværre blev han glemt af sit cirkus, og endte derfor i en dyrehandel for glemte dyr. Men der er ingen der vil adoptere en elefant med så stor en appetit. Udover Hugo selvfølgelig, der dog tror Holger er en hund. 

 

Billedbøgerne om Hugo og Holger er meget søde, hyggelige og sjove. De handler om venskab, ensomhed og at finde et særligt bånd til en anden, på trods af forskelligheder. Hugo og Holger bliver bedste venner, og de rummer hinanden og giver hinanden plads, selvom Holger spiser ekstremt meget, fylder i sengen og er A-menneske eller elefant, og Hugo derimod er B-menneske og træt af Holgers snorken. Men de kan ikke undvære hinanden og det var skønt at se.

 

Billedbøgerne er på ca. 40 sider, sproget er holdt nemt forståeligt, og der er ikke meget tekst på siderne.


Teddy Kristiansen har illustreret billedbøgerne, og hans skæve, lidt barnlige streg fylder bøgerne og karakterende med humor og personlighed, og jeg kunne virkelig godt lide dem.

 

Billedbøgerne om Hugo og Holger passer rigtig godt til en hyggelig højtlæsningsstund for de ca. 2-3 årige og op. Mine drenge på 2 og 4 år er i hvert fald ret glade for bøgerne, og synes det er sjovt at Hugo tror elefanten Holger er en hund, der spiser mad i store mængder. 

 

Hugo og Holger bøgerne er rigtig gode, søde og sjove, og de fik mig til at smile flere gange under min læsning. Heldigvis tyder det på der kommer flere bøger om det skønne vennepar, hvilket jeg i hvert fald vil se frem til. Man kan dog også, efter man har læst bøgerne, se den korte film om Hugo og Holger, der vidst kan lånes på filmstriben. Både bøger og film er et besøg værd. Vi har i hvert fald allerede læst bøgerne flere gange herhjemme. 

 

Bøgerne udkommer d. 27. januar. 


HUGO & HOLGER


2015.04.14

Jag bara älskar böckerna om Hugo och Holger – de är inte kloka någonstans

Knäppt, blodigt eller fullständigt utflippat – om danska barnböcker

af Carolina på Kulturkollo.se

... Sen kommer vi till de knasiga och konstiga böckerna. Böckerna om Skot av Oscar K., till exempel, liknar ingenting annat. Skot dimper bara ner i en skolklass en dag, och ingen vet var han kommer ifrån. (Rymden, visar det sig.) Osynliga kaniner, en lärare nära sammanbrott och möss som sköter disken med en fimp hängande ur mungipan är bara några av de märkliga ting som finns i Skots värld.
Och den här Oscar K. (en pseudonym) har även gjort böckerna om Hugo och Holger. Hugo är ett barn som ser ut som en liten farbror, och som har -32 i glasögonstyrka. Han ser nästan ingenting, och har i flera år missat undervisningen i skolan eftersom han inte lyckats hitta in i klassrummet (han har virrat in på toaletten i stället och suttit där i flera timmar, varje dag). Hugo vill ha en egen hund. och det får han. Fast Holger är förstås ingen hund – han är en elefant men det ser inte den närsynte Hugo. Jag bara älskar böckerna om Hugo och Holger – de är inte kloka någonstans.


2014.02.12

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker? Ja, det får man!


Hugo får en hund + Hugo och Holger

af Carolina Landin i Litteraturmagazinet

Det här är börja läsa-böcker. Men jag tror inte de liknar några andra börja läsa-böcker jag har läst någonsin. Det finns tråkiga börja läsa-böcker, det finns bra och roliga och där barnen känner igen sig, det finns tokiga och galna böcker där barnen får läsa om riddarfotboll, om bråkiga jättar, om pappor som fastnar i biltvätten. Det finns böcker om pirater och böcker om djur. Väldigt många böcker om djur. En del har pyttelite och enkel text, en del har lite fler textrader per sida men ändå lättläst.

Och så finns det då börja läsa-böckerna om Hugo och Holger.

De ser inte ut som börja läsa-böcker inuti, för alla färger är liksom dova och gråtonade och beiga. Börja läsa-böcker brukar vara väldigt färgglada annars. Människorna här är ibland märkligt kantiga. Djuren också. Hugo själv ser ut som en liten mini-farbror - jag vet inte om han är en farbror eller ett barn. Egentligen.

Och texten...ja. Det är korta rader, det är det. Men det handlar liksom inte om sånt som börja läsa-böcker brukar handla om. Och det står inte om sånt som det brukar. Ta första sidan i Hugo får en hund: "Hugo såg inte så bra. Minus 32 på båda ögonen. Nästan blind. Han gick på allt. Bonk! Pang! Ka-dunk!" Eller i slutet på Hugo och Holger: " På vägen hem åt Hugo och Holger, typ 47 Pucko och 1001 varm-korvar. Med bröd."

Vad tycker jag då om det här brunmurriga grejset med konstig text? Jag ÄLSKAR det!!!

För det är en väldigt trevlig och gullig historia som berättas. För att det är så vansinnigt roligt. Och sjukt. Jag älskar sjuk humor. Jag bara hoppas att barnen gillar det här också.

I Hugo får en hund är det så att den väldigt, väldigt närsynte Hugo så gärna vill ha en hund för han känner sig ensam. Han går till Benny på "Glömda djur" där det finns sånt som en ordblind apa och en kanin vars mamma var död. Där finns även Holger. Det står ingenstans i texten att Holger är en elefant men det framgår ju med all önskvärd tydlighet av bilderna. När Hugo kommer in så prackar Benny direkt på honom Holger för det är ingen som ha velat ha honom, och Hugo ser ju ändå ingenting så han går liksom på att det är en hund. Han får även med sig en liten gul fågel som bor på Holger, men som aldrig nämns i texten. Fågeln kommer ofta med små kommentarer i pratbubblor i bilderna (och han ligger och läser Finnegans Wake i en bild...).

I Hugo och Holger har Holger bott hos Hugo ett tag, och det brukar hända mycket "lajbans" när de går ut och går. Hugo går ju på allting, och Holger följer efter honom i alla kringelikrokar han går i (som man får se i bilderna). Hugo kastar pinnar åt Holger som försöker fånga dem fast han är rätt klumpig. Så klumpig att människor omkring tycker ("men han är ju bara en valp", tycker Hugo...) att Hugo borde ta Holger till en hund-skola. Det är liksom ingen av människorna som reagerar på att Hugo går runt med en elefant i koppel. Skolan drivs av en tysk som säger "Guten morgen" till eleverna som förutom Holger består av en massa små hundar som har rosett i huvudet allihop. Holger tycker de ser fåniga ut. Och mot slutet springer Holger slalom mellan dem och han "trampade inte på en enda av de små hundarna. Eller, nästan inte." (obetalbar bild)

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en tysk hund-tränare som säger Guten Morgen (och som senare i en pratbubbla i bilden klagar "Ach und Weh! när allt är kaos på hundskolan)? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker?

Ja, det får man!

Och det ska komma ytterligare en bok om Hugo och Holger: Hugo och Holger går i skolan

För vem? 7 - 10 år


2013.12.15

Fremragende eksempel på at der kan skrives og tegnes bøger til de yngste, som har stor såvel pædagogisk som litterær kvalitet


HUGO OG HOLGER PÅ KOLONI
lektørudtalelse

Hugo og Holger holder altid sammen - også når de bliver udfordret på hvem de egentlig er - og så er man tæt på lykken Anvendelse/målgruppe/niveau
Henvender sig til de børn, der er kommet i gang med den første læsning, ca. 1.2.kl. - 6-8 år. Da der er meget at snakke om i bogen, vil den være velegnet, udover til selvlæsning, til fælleslæsning


Beskrivelse
Illustrationerne til denne bog er særdeles levende, men også meget originale på den gode måde - man kan se længe på tegningerne og blive ved med at finde noget nyt. Dette passer særdeles godt til den finurlige og tankevækkende, velskrevne tekst, som med hovedpersonerne og vennerne Hugo og Holger fortæller om venskab og en koloni-tur, de er på sammen. Der opstår forelskelse mellem Hugo og Pi. Pi vil bestemme det hele. Er Holger en hund eller en elefant? Her er der meget at snakke om. Bogen er læsepædagogisk veltilrettelagt, med få og korte sætninger på hver side og uden brug af for svære ord. Bogen har et godt layout med et gedigent bogudstyr


Sammenligning
Kan sammenlignes med Bent og Bent af Thorstein Thomsen


Samlet konklusionFremragende eksempel på at der kan skrives og tegnes bøger til de yngste, som har stor såvel pædagogisk som litterær kvalitet
Lektør: Boy Olesen

NIELS OLES FAMILIE HÆNGER IKKE PÅ TRÆERNE

August og Niels Ole snakker om Niels Oles familie. Hans mor var engang lesbisk. Hans far var anonym sæddonor. Morfars halvfætter stak hovedet i gasovnen, og morfar sidder bare og klimprer på flygelet ...


Bogen er stilet til intelligente børn fra 8 til 10 år, men det vil være nødvendigt for de fleste at have en voksen i nærheden, som vil forklare nærmere


Beskrivelse
August og Niels Ole vil lave et stamtræ over Niels Oles familie. Det er ikke nemt. Mor bor sammen med Niller. Før boede hun sammen med sin lesbiske veninde, som har været rugemor for sin søster. Niels Oles far er anonym sæddonor, så Niels Ole har mange halvsøskende, som han ikke kender. Mormor er skilt og gift med Kurt. Kusinen er mulat og har en stedmor, som skred fra faderen, som har rigtig mange børn, fordi "han ikke kan holde sjoveren i bukserne". Oldefar var skuffet over, at han kun fik døtre, så han har gemt en gyngehest, der var til deres dødfødte søn. Oldefar havde også en uægte datter med en cirkusprinsesse. Morfars halvfætter blev arbejdsløs, så han stak hovedet i gasovnen og døde. Bagerst er tegnet et utraditionelt stamtræ, hvor hele familien er forbundet. Illustrationerne er farvede, enkle, humoristiske tegninger, som er meget medfortællende
Sammenligning


Der findes ikke i forvejen en sådan familiebeskrivelse til målgruppen
Samlet konklusion
Det er en meget kompleks bog, som indeholder stof til 7-8 bøger, hvis alle disse ting skal præsenteres for så unge mennesker. Måske er det formålet med bogen at vise, at den almindelige familie ikke findes, og at nutidens børn skal forholde sig til meget. Spørgsmålet er, om denne næsten opremsende facon er den rigtige måde at henvende sig til aldersgruppen på?
Lektør: Inge Lykke


2013.11.05

Härlig serie för nybröjarläsarna


Värme & skruvad humor

Vems hjärta klappar inte för Hugo? Hugo ser så himla dåligt att han blir pålurad en elefant i tron att det är en hund.

I boken Hugo och Holger möter den hemska snömannen lyckas Hugo skrämma upp Holger ordentligt. Hugo menar att han sett den hemska snömannen vid deras dörr.
Men än en gång så visar det sig att synen lurar honom.

”Texten är kort, enkel och konkret. I samspelet med illustrationerna får berättelsen ytterligare dimensioner som gör den både roligare och finurligare. Långa ord är avstavade till hjälp för nybörjarläsaren, texten är luftigt satt och illustrationerna utgör ett gott stöd för svaga läsare, samtidigt som det i bilderna berättas mer än det som står i texten. På sista sidan finns cliffhangers och en utlovad fortsättning.”

Helene Ehriander, BTJ-häfte 23, 2013


2013.05.24

En ganske fantastisk lille historie - sær, tankevækkende, overraskende


HUGO OG HOLGER OG DEN AFSKYELIGE SNEMAND

Lektørudtalelse

Emne: hunde ; dyr ; kæledyr ; venner ; uhygge

Hugo har fået en hund henne hos "Glemte dyr", men hunden Holger er vist ikke altid er en hund. Og Hugo får mærkelige gæster, blandt andet en hjemløs mus. Og så er der vist en afskyelig snemand i haven

Anvendelse/målgruppe/niveau
En tynd, lille sag, men man skal ikke lade sig narre. Ikke meget er, hvad det giver sig ud for i denne sære, tankevækkende historie om Hugo og Holger og sporene i sneen. Kan læses af 7-10-årige, men man skal ikke blive forbavset, hvis børnene efterfølgende stiller mange spørgsmål. Bogen vil være særdeles velegnet til fælleslæsning på 1. og 2. klassetrin

Beskrivelse
Oscar K. behøver næppe yderligere præsentation - han kendes og respekteres for mange interessante og eksperimenterende historier. Således også her, hvor den lille svagtseende dreng Holger oplever mystiske ting med sin hund, Holger - og dog, er det overhovedet en hund, som drengen har fået henne fra "Glemte dyr" ? I Teddy Kristiansens sarte streg antager dyret forskellige former: en myre, en elefant. Også en lille fugl, som ligner Woodstock fra Radiserne, optræder sammen med en hjemløs mus. Oscar K. lefler ikke for smålæserne. Ord som: sten-bro-børn, sne-blind og svagbørns-koloni optræder udfordrende og fantasistimulerende. Lyder det sært? Det er det også

Sammenligning
Denne "letlæsningsbog" ligner ganske enkelt ikke noget andet, hverken i form eller indhold. Det skulle da lige være andre af Oscar K.s frembringelser, som kan støde og afskrække, men alligevel vinder stort, hvis man hænger på og tør give dem en chance

Samlet konklusion
En ganske fantastisk lille historie - sær, tankevækkende, overraskende. Ord og stregtegninger lukker hele tiden op for nye indfald. Handling, figurer og mening fremgår ikke lysende klart - men sjovt og skørt er det

Lektør: Jesper Holtoug


2013.03.12

Den här bokserien om Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen är fullkomligt genialisk


Älska närsynte Hugo

12 mars 2013

af Hillevi Wahl i Bloggen, Boktips: Barnböcker

Den här bokserien om Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen är fullkomligt genialisk. På så många sätt. Vi kan börja med illustrationerna som jag blev knockad av direkt. Fantastiska! Man vill bara garva på varenda sida. Och samtidigt, så snyggt! Så detaljrikt!

Barn ser detaljer. Det kanske vi vuxna också gör, men inte fullt så aktivt som barn.

Historierna har också en rätt djup innebörd. Som när Hugo hade blivit utkastad från skolan. För att han såg så dåligt så han gick in på toaletten i stället. Tuffa tag. Ändå sveper man över sidorna och vill bara veta hur det går. Och det är här det allra mest geniala – och enerverande – greppet kommer. De påbörjar nästa bok i den här boken – och avslutar med frågor:

”Men vad är det nu? Det gick ju så bra. Vad kan hända? Det kan du läsa om i nästa bok om Hugo och Holger: Hugo och den hemska snömannen.”

Ungefär här sätter sig alla barn käpprakt upp i sängarna och vill veta hur det går! Om man försöker läsa den på kvällarna. Men man fattar efter ett tag att det här är böcker som barnen ska läsa själv. Och vilja läsa nästa direkt!

Läsglädje när den är som smartast. Gilla!


2013.02.28

Humor och dramatik för nybörjarläsare


Böcker 2013-02-28 | Uppdaterad 2013-02-28

Oscar K:s berättelse ruvar på både humor och dramatik. Hugo har nämligen blivit relegerad på grund av skolk.

Af JONNA FRIES i SMP

Hugo har fått en hund som heter Holger. Egentligen är det en elefant, men det har Hugo inte märkt för han ser så dåligt. De är i alla fall bästa vänner. Men det finns en sak som det väldiga sällskapsdjuret funderar över: Varför går inte Hugo i skolan?

På varje sida finns bara några få rader, lätta för nybörjarläsaren att avkoda. Ändå ruvar Oscar K:s berättelse på både humor och dramatik. Hugo har nämligen blivit relegerad på grund av skolk. Varje dag har han dock varit i skolan, men han har förväxlat klassrummet med en helt annan plats.

Teddy Kristiansens illustrationer av pojken med den dåliga synen och hans jättehund går i bleka nyanser. Konturerna är på en gång darriga och tvärsäkra, och de livfulla formerna fästs mot bakgrunderna nästan som klippdockor. De flesta uppslagen hettas också upp av serier och roliga bifigurer.
Som titeln Hugo och Holger går i skolan antyder hamnar vännerna till slut i en klass. Vägen dit är både märklig och sorglig, men framförallt en underhållande läsupplevelse.


2013.03.04

Oj, vad jag skrattade! Började läsa boken på väg upp i hissen efter att ha hämtat den i brevlådan, och skrattade så att jag nästan inte fick upp nycklarna till ytterdörren.


På Bokunge

Hugo och Holger går i skolan är en bok för den som just har börjat läsa själv, men fungerar förstås lika bra att läsa högt. Den handlar om Hugo, en liten kille som ser väldigt dåligt. Så dåligt att han inte vet att den hund han fick från Glömda djur egentligen är en elefant. Holger heter den. Det faktum att Holger är just en elefant kommenteras heller inte i boken, men bilderna talar sitt tydliga språk. Holger är både snabelförsedd och rätt så stor. Även relativt pälsfri.
Holger är jättesnäll och bryr sig om sin husse. Därför oroas han lite över att Hugo uppenbarligen inte går i skolan, och samlar till slut mod nog att fråga. Då berättar Hugo att han har blivit utkastad från skolan, för att han hade skolkat i två års tid. Men i själva verket hade han bara gått fel. Tagit fel på dörrarna. Lätt hänt när man ser dåligt.


“Det var mycket lugnt, men jag lärde mig ingenting, även om jag gick dit varje dag.” säger Hugo och på bilden ser man hur han sitter inne på skolans WC.
Så det kan gå.


Som tur är så blir det ett lyckligt slut på historien och både Hugo och Holger hamnar i skolbänken.


Den här lilla berättelsen är så full av underbara detaljer, både i bild och text, och de båda samspelar på ett briljant sätt. En lätt lakonisk och absurd, men rar ton präglar texten och bilderna liksom kommenterar berättelsen och tillför ny information.


Hugo har ett par enorma colabottnar till glasögon, och det känns väl lite sådär att skratta åt barn med en synnedsättning på typ -34, men det finns nåt varmt och icke-problematiserande i skildringen som kan betraktas som en förmildrande omständighet.


Boken är skriven av den danske författaren Oscar K, en pseudonym för Ole Dalgaard. Eller om det är tvärtom. Tittar man på hans hemsida är det mesta ganska oklart på ett uppfriskande danskt sätt.


Det finns två tidigare böcker i serien om Hugo och Holger, och det kommer flera. Det ser jag fram emot.


Här är en liten film om Hugo och Holger också. Notera bajspåsen.
Hugo och Holger går i skolan är skriven av Oscar K, illustrerad av Teddy Kristiansen och ges ut på Hegas förlag.


2012.10.15

Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker? Ja, det får man!


Hugo får en hund + Hugo och Holger

Fra Caroline läser 15.10.1012

Det här är börja läsa-böcker. Men jag tror inte de liknar några andra börja läsa-böcker jag har läst någonsin. Det finns tråkiga börja läsa-böcker, det finns bra och roliga och där barnen känner igen sig, det finns tokiga och galna böcker där barnen får läsa om riddarfotboll, om bråkiga jättar, om pappor som fastnar i biltvätten. Det finns böcker om pirater och böcker om djur. Väldigt många böcker om djur. En del har pyttelite och enkel text, en del har lite fler textrader per sida men ändå lättläst.

Och så finns det då börja läsa-böckerna om Hugo och Holger.

De ser inte ut som börja läsa-böcker inuti, för alla färger är liksom dova och gråtonade och beiga. Börja läsa-böcker brukar vara väldigt färgglada annars. Människorna här är ibland märkligt kantiga. Djuren också. Hugo själv ser ut som en liten mini-farbror - jag vet inte om han är en farbror eller ett barn. Egentligen.

Och texten...ja. Det är korta rader, det är det. Men det handlar liksom inte om sånt som börja läsa-böcker brukar handla om. Och det står inte om sånt som det brukar. Ta första sidan i Hugo får en hund: "Hugo såg inte så bra. Minus 32 på båda ögonen. Nästan blind. Han gick på allt. Bonk! Pang! Ka-dunk!" Eller i slutet på Hugo och Holger: " På vägen hem åt Hugo och Holger, typ 47 Pucko och 1001 varm-korvar. Med bröd."

Vad tycker jag då om det här brunmurriga grejset med konstig text? Jag ÄLSKAR det!!!

För det är en väldigt trevlig och gullig historia som berättas. För att det är så vansinnigt roligt. Och sjukt. Jag älskar sjuk humor. Jag bara hoppas att barnen gillar det här också.

I Hugo får en hund är det så att den väldigt, väldigt närsynte Hugo så gärna vill ha en hund för han känner sig ensam. Han går till Benny på "Glömda djur" där det finns sånt som en ordblind apa och en kanin vars mamma var död. Där finns även Holger. Det står ingenstans i texten att Holger är en elefant men det framgår ju med all önskvärd tydlighet av bilderna. När Hugo kommer in så prackar Benny direkt på honom Holger för det är ingen som ha velat ha honom, och Hugo ser ju ändå ingenting så han går liksom på att det är en hund. Han får även med sig en liten gul fågel som bor på Holger, men som aldrig nämns i texten. Fågeln kommer ofta med små kommentarer i pratbubblor i bilderna (och han ligger och läser Finnegans Wake i en bild...).

I Hugo och Holger har Holger bott hos Hugo ett tag, och det brukar hända mycket "lajbans" när de går ut och går. Hugo går ju på allting, och Holger följer efter honom i alla kringelikrokar han går i (som man får se i bilderna). Hugo kastar pinnar åt Holger som försöker fånga dem fast han är rätt klumpig. Så klumpig att människor omkring tycker ("men han är ju bara en valp", tycker Hugo...) att Hugo borde ta Holger till en hund-skola. Det är liksom ingen av människorna som reagerar på att Hugo går runt med en elefant i koppel. Skolan drivs av en tysk som säger "Guten morgen" till eleverna som förutom Holger består av en massa små hundar som har rosett i huvudet allihop. Holger tycker de ser fåniga ut. Och mot slutet springer Holger slalom mellan dem och han "trampade inte på en enda av de små hundarna. Eller, nästan inte." (obetalbar bild)

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en tysk hund-tränare som säger Guten Morgen (och som senare i en pratbubbla i bilden klagar "Ach und Weh! när allt är kaos på hundskolan)? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker?

Ja, det får man!

Och det ska komma ytterligare en bok om Hugo och Holger: Hugo och Holger g skolan


2010.07.06

Elefanten Holger er noget klodset, men Hugo mener, at hvis den kommer i hundeskole, skal det nok blive bedre.

LEKTØRUDTALELSE HUGO & HOLGER-BØGERNE

Anvendelse/målgruppe/niveau
Her er tre læsetræningsbøger for børn i 1. klasse, som skal læses i rækkefølge

Beskrivelse
Oscar K alias Ole Dalgaard har lavet en fin, skæv historie om Hugo, der er meget svagtseende. Det har haft den konsekvens, at han er smidt ud af skolen. Han kommer hos manden Kebab i butikken Glemte Dyr, hvor elefanten Holger er ved at spise Kebab ud af forretningen. Hugo ønsker sig en hund, og Kebab forærer ham Holger. I Hugo og Holger går Hugo til dressur med Holger. Det går ikke så godt i starten. I skole med Hugo og Holger får vi forklaringen på, hvorfor Hugo blev smidt ud af skolen. Der lægges op til yderligere fortsættelser af historien.

Sproget er letflydende, dialogrigt og let at læse med en lix mellem 11 og 13. De lidt kantede klip er med til at understøtte den finurlige historie. Illustratoren har tidligere illustreret Ørnens øjne af Altschuler og Sent ude af Mats Berggren

Sammenligning
Der er utroligt mange gode begynderlæsnings- og læsetræningsbøger for børn i 7-8 års alderen, men ikke umiddelbart nogen med så skæv en historie som denne til selvlæsning i 1.-2. klasse

Samlet konklusion
Rigtig god historie til læsetræning for målgruppen. Eneste minus er, at man skal købe alle titlerne for at få det samlede udbytte af historien. De tre første bind kan absolut anbefales

Lektør: Karsten Boll


2010.07.05
Et nyt makkerpar har set dagens lys i denne serie om Hugo og Holger, som hører til "Grøn Dingo" og kan læses af børn i indskolingen. Et makkerpar, som kan få både børn og voksne til at trække på smilebåndet. De er kiksede og nørdede og lige til at holde af.


Anmeldt af: Bente Qvist Okholm på undervisere.dk

Hugo ser ikke så godt, han har minus 32 på begge øjne. "Lidt over næsten blind". Det, han ønsker sig allermest, er en hund, og den finder han hos Glemte Dyr, hvor der også er en hamster, der er løbet hjemmefra, en kaninunge, hvis mor er død, og en ordblind abe. Der er bare lige det, at den lille hund i virkeligheden er en stor elefant med flap-ører og en lang snude. Sammen med de to, oftest på ryggen af Holger, optræder en lille fugl med små kommentarer. Vi følger, hvordan Hugo og Holger nyder hinandens selskab og får en sjov hverdag sammen.

Der er fine sproglige finurligheder i serien om Hugo og Holger, og Teddy Kristiansens illustrationer, som er holdt primært i støvede grønlige farver, understreger det finurlige. Man må klukke af den store kluntede elefant, der opfører sig som en hund.

Der er et rigtigt stort udvalg af "Grøn Dingo"-bøger, men denne serie markerer sig ved at have en helt særlig humoristisk tone både sprogligt og i illustrationerne. Det er imponerende og glædeligt, at vi kan tilbyde børn, der er ved at lære at læse, bøger, der er så kvalitetsmæssigt i orden og indholdsmæssigt udfordrende.